ok2bx's blog

OK2BX na QO-100

Tagged:

Pracuji od léta 2019 na tomto převaděči a mám již několik desítek pěkných QSO.

Na NB transporder při RX používám parabolu 60cm s LNB GSC101 a vyměněným Xtalem za TCXO 25 MHz s 1.8V napájením, dále USB klíčenku RTL 2832 New generation s TCXO 0.5ppm (světlezelené provedení). Mezi LNB a klíčenkou je 4obvodový filtr na MF 739 MHz a 10 dB útlum. Je to nutné, LNB má dosti velkou výst. úroveň na 739 MHz. SW je SDR conzole Ver. 3.021.

Krystaly z armádního výprodeje

Tagged:

Nedávno jsem nakoupil ve výprodeji sadu 17ti skleněných krystalů.

CW přijímač na 7MHz

Tagged:

Nedávno jsem našel v šuplíčku IO LA1135. Tento obvod dle datasheetu je určený pro středovlnný stereofonní přijímač. Jak v Japonsku nebo ve východní Asii provozují stereo na SV jsem nezkoumal, zato tento IO jsem podrobil důkladné analýze. V konečném řešení byl využitý oscilátor, směšovač a mezifrekvenční stupeň, obvod detektoru a AGC jsem zatím nezapojil.

Oscilátor je použitý klasický VXO s krystalem 11059, napájený z vnitřního stabilizátoru IO. Pro přizpůsobení do IO je řešen vstup širokopásmovým transformátorem z TV zásuvky UZK05 nebo UZP13.

Setkaní QRP Chrudim 2014

Tagged:

Tradičně každý rok koncem března pořádá radioklub OK1KCR v Chrudimi setkání HAM příznivců vysílání malých výkonů. Jako každý rok jsme do Chrudimi přijeli v pátek navečer. To probíhá neoficiální část setkání s kamarády, kteří jsou stejně postiženi jako my. Letos byla pořadatelem vyhlášená možnost přespat v sále setkání, tak jsme ji využili.

VHF EU contest 2013 - OK1RIG

Tagged:

Po letní aktivitě ve 4m pásmu jsem doma na střeše vyměnil tříprvkovou anténu na 70 MHz za 5 elementovou na 2m. Jelikož z výroby předchozí antény zbyl materiál na ráhno asi v délce 1,6m bylo rozhodnuto pro stavbu 5ti prvkové YAGI podle DK7ZB ve verzi 50 ohm se symetrizační tlumivkou.

ES condx 4m OK2BX 2013

Tagged:

Letošní Es v pásmu 4m jsem si nenechal ujít. V předešlých letech jsem využíval druhé QTH, ovšem z tohoto stanoviště nešlo pracovat kontinuálně. Letos koncem května jsem si zhotovil 3elm. anténu dle DK7ZB ve verzi 28 ohmů s transformací na 50 ohmů. Koupil jsem malý rotátor a musel protáhnout větrací šachtou do shacku ještě UTP kabel k ovládání. Pro představu je anténa na obrázku.

QRSS DC TUBE RX 40m

Tagged:

Some time ago came my son Tomas ok4bx with idea monitoring QRSS signals. I liked that idea and I decided made in my free time, I am in pension, that I will build something related with QRSS. At first I homebrewed DC RX on 30m – M0AYF design. Another device was MEPT with DDS module on 40 and 30m, when I made 250mW RF part and Tomas worked on logic unit and finally revive it. I am friend of OLD TIMER gears, then it was not too far to idea make QRSS DC RX with tubes. Today it is “anarchy” when there is 5W input power of heater and another half Watt in plate circuit.

QRSS Přímosměšující elektronkový RX 40m

Tagged:

Není to tak dávno, co můj syn Tomáš ok4bx přišel s myšlenkou sledování QRSS majáků. Protože se mně tato myšlenka zalíbla a také mám také dostatečný časový prostor, rozhodl jsem se, že také pro QRSS něco vyrobím. Od té doby jsme oba dva společně postavili QRSS DC RX dle M0AYF, později to byl TX s DDS na 40 a 30m, kde jsem synovi pomohl vyrobit dvoutranzistorový PA 250mW. Logickou část a oživení si potom udělal sám. No a že jsem vyznavačem OLD TIMER techniky, tak už nebylo daleko k nápadu, udělat QRSS DC RX s elektronkami.

QRSS příjem majáků v pásmu 30m

Tagged:

Nedávno můj syn Tomáš přišel s nápadem, abych postavil QRSS přijímač na 30m. Mezi tím v zahraničí nakoupil krystaly 10.140 MHz a já studoval význam a činnost QRSS majáků včetně příjmu signálů QRSS a jejich grafické zobrazení. Použití zvukové karty a počítače je nutné, protože výkon zmiňovaných majáků je typicky 100–300mW, QRSS pásmo je široké jen 100Hz a ke všemu jedna tečka v základním módu trvá tři vteřiny.

Story of QRSS 30m DC RX

Tagged:

Some time ago my son Tomáš came with idea, that we can build QRSS receiver for 30M band. He obtained crystals 10140kHz from internet and I studied what QRSS beacons are about. They are low powered beacons, typically 100–250mW transmit ID very slow morse code where one dot lasts 3s usually. QRSS sub-band is only 100Hz wide and cause all of these factors is necessary use PC with soundcard and software which plot signals to spectrograph.

Syndicate content